Kroppens reparation bäst under sömnen

Kroppen har en otrolig förmåga att reparera sig själv – och fungerar bäst under nattens sömn. Ytterligare förstärks sömnens betydelse för att bli vårt bästa och mest vitala jag.

Med rätt förutsättningar kan vi alla stärka det friska och det är aldrig för sent att förbättra hälsan. Men kräver viljeansträngning för det är bara du som kan ge dig själv respekt och uppmärksamhet tillbaka. Sen tar kroppens egen självläkning hand om oss. En medfödd och naturlig förmåga skriver Sanna Ehdin Anandala i sin nyutkomna och omarbetade bok av ”Självläkande människan”, en av Nordens främsta företrädare för den nya hälsorörelsen. Det svenska hälsomedvetandet är världsledande.

Kapitlen Låt hjärtat leda dig och Skiftet tycker jag är speciellt intressanta och nydanande. Att hjärtat har en överordnade funktion i förhållande till hjärnan. Hjärtat sänder ut elektromagnetiska strålning som är 50 gånger större än det som hjärnan sänder ut och den strålningen kan sträcka sig flera meter utanför kroppen. Vad vi själva matar vårt system med har betydelse – den mat, de signaler till hjärtat, sinnet och hjärnan som vi ger oss själva.

den_självläkande_människan.jpg
Yvonne Jansson